2014

BEZT
Naturno (BZ)

Visitor Centre for the Tessa Mountains’ Natural Park

previousnext previousnext
<p><B>BEZT</B><BR>
Naturno (BZ)<BR><BR>
Visitor Centre for the Tessa Mountains’ Natural Park</p>
<p><B>BEZT</B><BR>
Naturno (BZ)<BR><BR>
Visitor Centre for the Tessa Mountains’ Natural Park</p>
<p><B>BEZT</B><BR>
Naturno (BZ)<BR><BR>
Visitor Centre for the Tessa Mountains’ Natural Park</p>

The functions of the BEZT BEsucherZentrum naturpark Texelgruppe Visitor Centre are part of a volume able to adapt its shape to the surrounding framework and to learn from the local constructive tradition. It reviews and reuses key concepts of the oldest constructions of the valley.

The volume is relocated in the western side of the area, in this way the public space in front of the entrance is enhanced and shaped considering the BEZT building. The old canal is one of the element of this requalification and it is enriched with new benches facing it.

The surrounding urban fabric shapes the BEZT volume, its facades represents the local biodiversity. The roof is sloped and bended respecting the buildings around and privileging the view of the Tessa Mountains. 

You can access the BEZT building from the public square in front of it, the pure volume is dig both in the glassed patio and in the two point of contact with the outside.




DRY TECHNOLOGY: Following the local constructive tradition both the structure and the finishes are thought with dry installation’s techniques, that reduces the use of glues. The structure of the building is realized in X-Lam that permits an excellent flexibility for the indoor spaces that are meant for exhibitions and didactic purposes. 



ACOUSTIC AND THERMAL ISOLATION: 
The closed and compact volume optimizes and makes easier the isolation. It permits the realization of a continuous cover without thermal bridges and it guarantees excellent acoustic performances. The big glassed patio is the only one facing the outside, it opens on an intimate space that is used to give daylight to the didactic and exhibition rooms.



BIODIVERSITY: 
The wood cover of the facades enhance the vegetal richness of the Tessa Mountains and the variety of the essences that has been used reflects with fidelity the real proportions that are within the Natural Park.



Km0: 
All of the materials used for the structure and its finishes can be found at a maximum distance of 120 Km from the site. In particular for the base of the building has been used Basalt of the Alps (from a quarry at 70 Km of distance), the structure instead is composed by X-Lam (from a local company that uses just local wood) and for the facades' covers have been used different kind of wood from the state-owned sawmill. The use of local materials, besides the low environmental impact, increases the identity of the building and it evokes the typical elements of the Tessa Mountains.

RADON: 
Speaking about Radon the city of Naturno is located in a low risk area, despite this the building is furnished of a naturally ventilated space for the prevention of the health effects linked to the exposition to the gas radon.



RAINWATER: The building is thought to optimize the collection and re-use of the rainwater with water tanks visible for the public. The didactic path speaks about the importance of the water in the Tessa Mountains with focus on the system of canals typical of the area.



INDOOR WELLNESS: The building guarantees spaces with different light conditions depending on the function. Part of the exhibition spaces and of the didactic places have a natural lighting from north, the other exhibition areas and the service spaces instead are located in a different way. All over the BEZT building there is a controlled ventilation system to optimize resources and to keep an high level of indoor wellness.